INHOUD


CASSOULET

Cassoulet is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées, gebaseerd op bonen en vlees.

Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.

Wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet.

De ingrediënten bestaan onder andere uit: witte bonen ('Haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden, gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'), worstjes ('saucisses de Toulouse grillées') en eenden-, ganzen- of varkensvet.

Uiteraard bestaat er – streekgebonden – een waaier aan variëteiten.



LA TATIN D’ENDIVES

Tatin’ is een afkorting van ‘Tarte Tatin’, namelijk een omgekeerde taart.

Deze gerecht heeft veel gelijkenis met onze klassieke ‘Witloof met hesp in de oven’.

De witloofblaadjes worden in de vorm van een zon op de bodem van de schotel geplaatst. Daarop komen de spekblokjes en de zachte, smeuïge bechamelsaus.

Witloof gestoofd, in salade, met ham. Neen…’en tatin’. Een gemakkelijk en lekker recept voor een origineel en smakelijk voorgerechtje of tussendoortje.

Klik hier voor het volledige recept



PÉBRADOUS

Pébradous’ is een gebak gemaakt met peper uit de stad Limoux.

Dit aperitiefkoekje heeft de vorm van een gedraaide, karamelkleurige ring (kroonvormig) en gekruid met peper.

Zoals vele aperitiefhapjes is deze hap bedoeld om de ‘dorst’ verder te laten duren (zo een beetje als de borrelnootjes vandaag).

Het koekje smaakt uitermate lekker bij een sprankelende, lokale ‘Blanquette de Limoux’.

Deze lekkernij vind zijn oorsprong al in de 19de eeuw.



LES BERLINGOTS DE PÉZENAS

Je moet echt niet van snoep te houden om van het mooie verhaal achter deze lekkernij te genieten. Het is geen moderne uitvinding van de familie Boudet (SARL Boudet) van de gelijknamige firma ‘Les Berlingots de Pézenas’ die deze zoetigheid op de markt brengt.

Niets is minder waar…het was één van zijn voorvaderen, Jean Trinquier, die in 1850 het recept door een erfenis had ontvangen.

Een bezoek aan de fabriek is een werkelijke fascinerend schouwspel. Een perfect huwelijk van smeltende suiker, volledig natuurlijke kleurstoffen en de aangename warmte. Binnen een paar minute wordt dit geheel een eenheid van zoet en (bijna) vergeten aroma’s van klassieke en exotische geuren.

Altijd een welgekomen zuiders geschenkje. Je vind hier alles.