RECEPTEN

LA TATIN D’ENDIVES

Tatin’ is een afkorting van ‘Tarte Tatin’, namelijk een omgekeerde taart.

Deze gerecht heeft veel gelijkenis met onze klassieke ‘Witloof met hesp in de oven’.

De witloofblaadjes worden in de vorm van een zon op de bodem van de schotel geplaatst. Daarop komen de spekblokjes en de zachte, smeuïge bechamelsaus.

Witloof gestoofd, in salade, met ham. Neen…’en tatin’. Een gemakkelijk en lekker recept voor een origineel en smakelijk voorgerechtje of tussendoortje.

Ingrediënten voor 8 personen

  • 6 witlofstronken
  • 200 gram gerookt spekblokjes
  • Ganzen- of eendenvet
  • Een beetje suiker
  • Zout en peper
  • Taartdeeg: blader- kruimel- of zanddeeg volgens eigen smaak

VOOR DE SMEUÏGE BECHAMEL

  • 25 gram boter
  • 2 theelepels bloem
  • 15 cl melk
  • 5 cl room
  • Nootmuskaat

Bereiding

Bereiding: 30 minuten

Bakken: 30 minuten

Verwarm de oven op 200 graden

Ontblader de witloofstronken en snij deze in reepjes

Stoof het witloof op een zacht vuurtje in een beetje ganzen- eendenvet

Voeg zout en peper toe

Bestrooi met suiker

Doe dit meerdere keren, om te voorkomen dat de pan te vol wordt

Laat uitlekken

Maak uw bechamelsaus

Bak de speekblokjes gedurende 1 minuut in hetzelfde ganzen- of eendenvet

Leg een vel bakpapier op de bodem van de taartschotel, bestrijk het met het ganzen- of eendenvet en bestrooi het met suiker

Leg het witloof zoals zonnestralen op het papier, daarna de spekblokjes en de bechamelsaus

Bedek alles met het taartdeeg, duw de randen in de taartvorm

Doorprik het taartdeeg met een vork

Plaats alles gedurende 30 minuten in de oven

Stort de warme taart en serveer

Dit recept kan ook in aparte taartvormpjes gemaakt worden